- Een nieuw beleggingsfonds biedt de mogelijkheid voor particulieren en professionals om te beleggen in een breed gespreide portefeuille van Nederlandse mkb-leningen.
- Het Fresh Dutch SME Fund is maandelijks verhandelbaar en regelt de selectie en spreiding van mkb-leningen voor beleggers.
- Business Insider keek naar de kosten en het verwachte rendement van het fonds.
Beleggen in bedrijfsleningen van middelgrote en kleinere bedrijven kan in Nederland op verschillende manieren. Zo is er de beurs NPEX waar je kunt participeren in specifieke leningen van mkb-bedrijven en er zijn diverse fora voor crowdfunding waar je als particulier kunt participeren in leningen van bedrijven.
Wie als belegger geld steekt in individuele bedrijfsleningen loopt wel tegen twee zaken aan. Ten eerste moet je je goed verdiepen in de financiële situatie van een onderneming om de risico’s te kunnen inschatten. Daarnaast is het uit het oogpunt van risicospreiding verstandig om niet aan één of twee bedrijven geld te lenen, maar je inleg te verdelen over een reeks leningen.
Dinsdag lanceerden financieringsplatform Voordegroei, vermogensbeheerder OHV en verzekeraar De Goudse een nieuwe mogelijkheid om te investeren in mkb-leningen met de introductie van een beleggingsfonds dat de naam Fresh Dutch SME Fund draagt. Zowel particuliere als professionele beleggers kunnen hieraan deelnemen.
Het fonds wordt beheerd door OHV Institutional Asset Management dat onder een AFM-vergunning opereert. Verzekeraar De Goudse brengt voor de start zijn eigen leningenportefeuille voor mkb-bedrijven bij het Fresh Dutch SME Fund onder. Het beleggingsfonds denkt dit jaar in ieder geval 50 miljoen euro aan leningen te kunnen opnemen.
Vervolgens kan het fonds in principe ongelimiteerd zijn leningportefeuille uitbreiden.
Beleggingsfonds: criteria voor mkb-leningen
Er zijn een aantal criteria opgesteld voor leningen om in het fonds te worden opgenomen. Zo belegt het Fresh Dutch SME Fund alleen in mkb-leningen van bedrijven die minimaal twee jaar bestaan, een positief eigen vermogen hebben en die gevestigd zijn in Nederland.
De minimale omvang van leningen waarin het fonds belegt, is 100.000 euro en gemikt wordt op leningen met een looptijd van twee tot vijf jaar.
Beleggers in het fonds kunnen instappen vanaf 1 euro. Voor het fondsbeheer, dat dus de selectie van leningen en de spreiding van de portefeuille omvat, rekent het Fresh Dutch SME Fund een jaarlijkse kostenfactor van 1,35 procent van het belegde vermogen. Dit geldt bij een omvang van het fonds van 30 miljoen euro.
Als het fonds verder groeit, daalt de kostenfactor naar 1,2 procent per jaar bij een fondsvermogen van meer dan 100 miljoen euro.
Wat betreft het rendement is de verwachting dat de jaarlijkse nettorente uitkomt op de Euriborrente plus 3,5 procent. De bovengenoemde kostenfactor is er dan al vanaf gegaan.
De Euriborrente is een rente die banken onderling rekenen als ze aan elkaar lenen. Vanwege het rentebeleid van de Europese Centrale Bank zijn Euriborrentes momenteel licht negatief. Voor een belegger in het Fresh Dutch SME Fund betekent dit dat het verwachte nettorendement op basis van de huidige Euriborrentes rond de 3 procent ligt op jaarbasis.
Als particuliere belegger heb je vervolgens nog wel te maken met de vermogensrendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting.
De rente wordt overigens herbelegd in het fonds waarin één keer per maand gehandeld kan worden.
In de 'essentiële beleggingsinformatie' krijgt het Fresh Dutch SME fonds een risicoscore van 3 op een schaal van 1 tot 7, waarbij 1 het laagste risico is en 7 het hoogste risico.
Deze risicoscore is gebaseerd op de historische bewegelijkheid van een referentie-index. Specifieke marktomstandigheden zijn hierin niet meegenomen. De risicoscore geeft vooral een indicatie dat de bewegelijkheid van de waarde van een beleggingsportefeuille met mkb-leningen historisch lager is dan bijvoorbeeld een aandelenfonds.
“Steeds meer vermogende particulieren en grote beleggers zijn op zoek naar manieren om geld te laten renderen. Met de historisch lage rentestanden is dat vandaag de dag niet eenvoudig. Beleggen in hypotheken is een fenomeen dat we al langer kennen in Nederland; dit is het vervolg daarop. Vanaf nu is ook het beleggen in Nederlandse mkb-leningen mogelijk, waarmee je helpt de Nederlandse economie te versterken", zegt portfoliomanager Bart Vemer van het Fresh Dutch SME Fonds over de positionering van het fonds.
[activecampaign form=24]